Tag til 1960’erne med Janis Joplin

Sværmer du lidt for hippietiden og den rockmusik, som udviklede sig fra den, så kommer du ikke uden om Janis Joplin. Hendes markante stemme og iørefaldende melodier var en fast del af lydkulissen i 60’er-lyden, og der er stadig mange, der lytter til hendes musik.

Hun var aktiv i den amerikanske rock fra begyndelsen af 1960’erne, hendes musik bliver nogle gange kaldt kosmisk blues, mens andre nok mere vil kalde den hardcore rock.

Det første nummer, som hun indspillede, og som vi kender i dag, er ‘What Good Can Drinking Do?’ fra 1962. Nogle vil genkende den fra lydsiden af filmen ‘Janis’, som var en portrætfilm, der blev publiceret i 1975. Hun rykkede hurtigt til hippiernes højborg, San Francisco, og her blev hun til symbolet på den kvindeliger hippiekunstner. Desværre fik hun også fuld effekt af bagsiden af hippiekulturen, for hun blev lynhurtigt en tung blandingsmisbruger af både alkohol, speed og andre former for narko, og det mest vanedannende, heroin.

Efter nogle rundture blandt tilbage til hjembyen Austin i Texas blev hun forsanger i bandet ‘Big Brother & the Holding Company’, og det er herfra vi kender mange af hendes sange. Samarbejdet med dette orkester holdt til 1968.

Janis Joplin blev kendt for sin enormt stærke stemme, som var helt speciel og en vokal, der virkelig kunne brænde igennem. Det helt store gennembrud kom på festivalen ‘Monterey Pop Festival’, men hun havde problemer med at styre sit liv. Successen var hjemme, men problemerne med alkohol fortsatte. Det fik fatale konsekvenser den 4. oktober 1970, hvor hun tog en overdosis heroin og døde. Dermed blev hun medlem af det, man nogle gange har kaldt ‘Klub 27’. Den består af en række rockmusikere, som alle afgik ved døden, da de var 27. Senest er Amy Winehouse blevet et ufrivilligt medlem af denne klub.

kheera